Wednesday, September 8, 2010

Keelehoiust tõupuhastuseni

Kuku raadio sarja „Vanamehed kolmandalt“ järjekordses saates küsis Ülle Madise Ilmar Tomuskilt, mida tema kui Keeleinspektsiooni peadirektor arvab mitmete vene intellektuaalide väidetest, et keelevalvurite tegevus näiteks Ida-Virumaal ässitab sealseid inimesi Eesti riigi vastu. Härra Tomusk ei leidnud selles midagi hirmuäratavat, andes mõista, et inspektsioon ise seadusi ei tee, vaid täidab seaduste nõudeid.
Seadused on muidugi tugev argument ja nendele osutamine igati õigustatud. Kuid küsida võib ka nii: kas seadustes paika pandud range rahvuskesksus, mis ühtlasi tähendab riigikeeleoskuse karmi nõudmist, on ikka 21. sajandi demokraatlikus riigis kõige õigem suundumus? Õiguskantsler Indrek Tederi seisukoht on ühene: ühiskonna ühendaja peaks olema kodakondsus, mitte rahvus.
Õiguskantsler on juba kahes avalikus esinemises – viimati Tallinna Ülikoolis peetud ettekandes – juhtinud tähelepanu sellele, et Eesti riik on liiga rahvuskeskne ning üle peaks minema kodanikukesksele riigimõtlemisele. Ometi pole see meedias laialdasemat mõttevahetust esile kutsunud, kui paar tosinat sülge pritsivat netikommentaari välja arvata. Riigikogu õiguskomisjoni esimees Väino Linde ütles telereporterile muigel näol midagi ebamääraselt kodanikukesksust toetavat, mis rohkem kõlas hüüatusena tuntud poplaulust: räägi. räägi, me räägime veel!
Jutt pole sugugi sellest, nagu tahaks õiguskantsler maha teha Eesti riikluse igikestvuse põhiseaduslikke põhimõtteid. Tema sõnul on eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade ülim ja realistlik eesmärk, kuid selle teenistusse tuleb valida õiged ja ajakohased riigiõiguslikud vahendid. Rahvuskeskne riigimõtlemine tekitab ohu käsitleda asju liiga kitsalt. Põhiseaduslikus filosoofias peame esikohale seadma kantiliku idee kõigi kodanike võrdsusest oma vabaduse teostamisel.
Isegi Jüri Adams, kelle rahvuslikus meelsuses ei kahtle ükski eestlane, ütles eelmainitud raadiosaates: „Ma ei ole päris kindel, kas see, mida Eesti riik praegu venekeelses koolihariduses teeb, püüdes sisse viia mõnede ainete õpetamist eesti keeles, on parim lahendus. Olen alati arvanud, et seda sorti sundimised, nagu vähemalt Eesti ajalugu õpetab, viivad uute vaenlaste kasvatamisele. Poliitikas tuleb ikkagi järgida Jeesuse õpetust: ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sinule tehtaks.“
Niisiis, karm pole üksnes keelepoliitika, vaid karmid on ka dialektikaseadused. Nende kohaselt liigne rahvuskesksus rahvusluse edenemisele kasuks ei tule.
Keelehoid pole siiski ainus valdkond, kus vinti üle keeratakse. Kodumaise kapitaliga ümberkäimises käske ja keelde jagajate hiljuti üllitatud manifest juhib muu hulgas inimeste mõtted sellele, et Eesti riigile oleks kasulik tegelda tõupuhastusega. Ettepanek muuta kõrgharidus täielikult tasuliseks ei tähenda ju mitte midagi muud. Arvatakse, et laste anded arenevad just jõukates peredes, kus lisaks kõikvõimalikele hüvedele saadakse ka mitu korda suuremat vanemapalka kui vaesusepiiril elavates peredes. Samal ajal unustatakse, et suurte rahadega võib end ülikoolist läbi vedada andetugi rikkurivõsu, aga andekas vaene sinna ei pääse.

5 comments:

EndelKuus said...

Zebra, 09.09.2010 09:26
Meie riigi suurem viga (mis kahtlemata mingil hetkel riiki ennast karistab) on see, et see ennast loeb monorahuslikuks. Aga ta ei ole objektiivselt monorahvuslik.
..
samas aga paljud märgid ütlevad minule ette, et see deklaratsioon on formaalne, ning mõistlikud inimesed mõistavad hästi, et monorahvuslikkuse kunstlik kultiveerimine on esiteks vale ja teiseks objektiivselt mittesaavutatav, ning püüavad siis ka vastavalt oma tegevusi korrigeerida.
Eks ta on nii nagu on, ja Põhiseadusega on ilusti fikseeritud, et nii ja naa, ja seadusi me täidame . Kusjuures Toomusk neid seadusi täidab, minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt, mitte pelgalt see tõttu, et ta väga korrektne ja töökas isiksus on, vaid ka seetõttu, et talle meeldib see halastamatu seaduste sätete sllu viimine



Vaata sama kasutaja kommentaare (6)

kuule Zebra, 09.09.2010 09:41
Miks sina eesti keelt oskad? Ainult selleks, et saaks rahvustevahelist vaenu selgemalt õhutada? Venelastel oli aega 50+20a eesti keel ära õppida ja kui nad seda ei tahtnud teha, siis kahjuks ei pea meie selle üle muret tundma. ETV2 kolnurga saates ütles Toom, et seadusi peab muutma? Huvitav miks? Et osa seltskonda on laisad või lihtsalt lollid? Andke andeks aga peale oma keele ei olgi meil suurt midagi ja kui see meilt ära võtta, siis olemegi need poluvernikud lähiajal valmis ning suuremas perspektiivis mustlaste tasemel. Sa Zebra vaata Žirinoskit kuidas tema vene keelt kaitseb ja siis tule arva uuesti edasi.

EndelKuus said...

Õigustnõudev kodanik, 09.09.2010 09:55
Probleem on ju selles, et venelased ei tunnista Eesti riigi olemasolu. Riigikeele mitteoskamine või mitteõppimine on enese teadlik paigutamine piiratud teovõimega isikute hulka. Kui räägite Lääne-Euroopas, et Eestis on senini võimalik riigi rahadega keskkool lõpetada, oskamata või õppimata seejuures riigikeelt, siis teid ei usuta. Kõigil isikutel peaks tsiviliseeritud maailmas olema kohustus õppida riigikeeles, muud keeled on nende isiklik asi või era lõbu. Okupatsiooniajal (siis ei olnud ametlikku riigikeelt, seaduse järgi olid kõikide liiduvabariikide rahvuskeeled võrdsed, millega aeti puru silma isegi rahvusvahelises ulatuses) ei saanud ENSV juhtival või vastutaval kohal töötada ilma vene keelt oskamata. Ainult vene keelt osates võisid töötatad kõikjal (valitsuse- või parteijuhina, ministrina, kolhoosi esimehena, isegi eestikeelse teatri juhina). Venelased soovivad, et see jätkuks ka nüüd. Veider on see, et siinsed armeenlased, kaukaaslased, ukrainlased, õpivad vene koolis (kuigi võitlevad nn oma keele ja kultuuri eest Eestis). Nende puhul ei ole ju tegemist mingi keelelise või kultuurilise vähemusega, vaid teatud omapärase moondunud vene vähemuse probleemiga Eestis. Eestikeelse hariduse vajadust ei tohiks üldse kahtuse või arutluse alla panna. See peaks olema kõigile selge. Inimene, kes ei valda eesti keelt võib töötatada seal, kus ta inimestega ei suhtle (vaid torudega, auruga, elektriga, loomadega). Veider on see, et suur osa teenindajaist suhtleb seni ainult vene või peamiselt vene keeles ja nõuab klindilt vene keele oskust, seda vaatamata keeleinspektsioonile!? Kui kooliõpetaja süüdistab keeleinspektsiooni, siis on midagi tõsiselt viltu, selline inimene ju ei tohikski õpetajana töötada, miks ta keelt oskamata sinna trügib? Kas sellisele inimesele tõepoolest meeldib Eestis kõik peale eesti keele, et ta siit lahkuda ei soovi? On ju võimalik koheselt lahkuda Eestist ja mitte oma ega teiste närve kulutada. Mina igatahes soovin, et Eestis toimuks suhtlus eesti keeles, teiste keelte kasutamine olgu erandkorras. Isegi Rootsis, mida tuuakse heaks näiteks, tehti mulle suvel selgeks, et suhtlemine käib Rootsis rootsi keeles ja seda vaatamata sellele, et keskmiselt haritud isik inglise keelt valdab. Oleme küll väikerahvas, kuid suhtumiselt võiksime rootslastega sarnane olla?




Zebra, 09.09.2010 10:00
kuule Zebra, 09.09.2010 09:41
...
ma räägin just sellest ja ainult sellest, et vene keele kunstlik ja rõhutatud väljajuurimine on väga rumal, see saavutab vaid diametraalselt vastupidiseid resultaate, millest kirjutab ka antud artikli autor.
Ta ju mainis väga täpselt: "ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sinule tehtaks.“ Ja sellega on praktiliselt kõik öeldud. Ka kõige süngematel aegadel õppisid eestlased keskkoolides eranditult eesti keeles, ning keegi ei surunud neile peale et 60% oleks ainult vene keeles. See, mis toimub praegu, ehkki see on pakitud ilusti seaduste pakenditesse, näeb välja väiklase kättemaksuna, ning see on objektiivselt määratud läbikukkumisele, sest et inimestele lihtsalt ei meeldi , kui neile midagi surutakse peale.
Jah, tuleb õppida eesti keelt, kuid ei, ei pea inimesi alandama ja ei pea neile keelama emakeele kasutamist. Te ju peakse ise hästi teadma, et see on väga sensitiivne asi.

EndelKuus said...

venelane, 09.09.2010 10:10
Jah-ja, Nõuka ajal suurem osa vabariiki ja asutuste juhtkonnas istusid eestlased, asju aeti vahest eesti keeles ka. E.k. koolides õpetati eesti keeles, vene keel oli aine. Mida siis halatakse ja eriti noortele valetavad marulased. Arvatavasti eesti marurahvuslaste prioriteet oli, on ja jääb - ärastamine (enne olid nõuka jäägid, nüüd siis eurovoogud). Rahva uudishimu nende sobingute kohta peletatakse eemale rahvaste ässitamisega. Sogases vees aina: Jaga ja valitse!



Vaata sama kasutaja kommentaare (2)

Veel Zebrale, 09.09.2010 10:25
Nõutakse eesti keele õppimist sellisel tasandil, mis on vajalik riigi toimimiseks, ehk siis tere ja heada ega üksinda ei piisa. Kui venelased soovivad haridust saada vene keeles, siis peavad nad ise ka seda finantseerima. Varsti tulevad siia kreeklased ja nõuavad võibolla kreekakeelset haridust? Võrdluseks võiks tuua ettevõtte mis vajab töötajat, kes oskaks bantu keelt, kui ettevõttele on kasulik, siis ta koolitab selle töötaja välja, kui mitte, siis ei koolita. Sama on ka siin, praegu ei ole küll riigil absoluutselt mõtet venekeelset haridust anda.



Vaata sama kasutaja kommentaare (2)

Zebra, 09.09.2010 10:36
Kui venelased soovivad haridust saada vene keeles, siis peavad nad ise ka seda finantseerima.
..
arvata võib, et suuremad marurahvuslased võimukoridorides on seda võimalust korduvalt arutanud ja minu intuitsioon ütleb minule ette, et arukad nõunikud ja heatahtlikud ametnikud Brüsselist on neile puust ja punaseks teinud selgeks, et seda ärgu tehku.
Mis puutub aga eesti keele kõrgemal tasemel valdamisse, siis piisavaks motivatsiooniks on karjäär riigiasutuses.
Argument kreeklastest ja türklastest ei tööta. Te ju annate ise hästi endale aru, et türklasel ja venelasel on suur vahe. Venelane moodustab suure osa Eesti ühiskonnast. Venelane on elanud siin aastasadu.
Minu arvamuse kohaselt, see marurahvuslik kiiks, mis praegu veel püsib mõistuses, läheb mööda. Vene keele staatus saab naguni objektiivselt mingil päeval fikseeritud. Näiteks national minority keele tasemel.
...



Vaata sama kasutaja kommentaare (6)

dream on, 09.09.2010 11:43
Zebrakene sa unustad ära, et teie umbkeelseid venelasi jääb ikka vähemaks ja vähemaks, noorem põlvkond kasvab peale ja tema jaoks ei ole oluline venekeele peale surumine, kuna ta on nii võrd tark, kes saab ka eesti keelest aru. Vene keelt nõuavad teiseks keeleks ainult lollid, kes eestikeelest aru ei saa ja peavad seda diskrimineerimiseks. Noorem venelane(vaatan suht palju vene tv kanaleid, nii et vaielda ei ole mõtet) on juba ammu aru saanud, et tänane venemaa ei ole sugugi see mida ta mujale maailmale üritab selgeks manada. Tänane venemaa tahab samamoodi areneda ja vana stagnast ja vassimisest lahti saada. Noorem venelane, suurem osa neist, üritavad ikkagi tarkust saada ka mujalt, kui ainult oma venemaa propagandast, alustades või Teise Isamaasõja avastamisest(uurimisets) kuni tänase päeva võimuladvikuni välja. Tänane maailm on hoopis teine kui oli seda 20a tagasi. Kahju, et pole võimalust neid umbkeelseid venelasi saata kuskile venemaa külakolkasse, kus pole ei teid ega kaubandust, elementaarsetest mugavustest rääkimata, tahaks teada kas ta siis ka seda venemaad ülistaks.




hihii, 09.09.2010 11:44
Zebra
..Ka kõige süngematel aegadel õppisid eestlased keskkoolides eranditult eesti keeles, ning keegi ei surunud neile peale et 60% oleks ainult vene keeles...
-------
Selline "vahva" aine nagu sõjaline õpetus oli vähemalt meil keskkoolis küll sulaselges vene keeles.

EndelKuus said...

Tederile ja teistele, 09.09.2010 17:20
Sellised väljaytlemised eesti keele kohta ning rahvus kesksuse suhtes on nii nömedad.Olgu teil mitu haridus taset kui palju tahes,aga te ei saa kuidagi meile vanematele eestlastele selgeks teha ja peale sundida,et peaksime pooldama vene keele oskust oma kodus.Kuidas sellist asja vöib kannatada,et kui eestlane tahab tööle minna,peab oskama vene keelt,sest muidu me ahistame vene keelt könelevat inimest,aga nemad meid ju lausa ignoreerivad.Olete köik yhed talla lakkujad.




Hämmeldunud, 09.09.2010 18:53
Küllap härra Tederil vene keelega probleeme ei ole, mistõttu ei teki tal ka kunagi keerlist olukorda, kui tema koju satub elektrik, kes ei ole võimeline eesti keeles suhtlema või töömees, kes ei tea, kuidas öelda eesti keeles "labidas," kui seda parajasti vaja läheb...
Teeme aga pealegi Eesti Vabariigi kodakondsuskeskseks ja eesti keel sureb välja nii mis mühiseb.




Jüri Böhm, kassiisa@hot.ee, 09.09.2010 19:22
Nii se venestamine vaikselt hiilib!
Nb!
Ja vaadeke kes kommentaariumis sellele baskvillile oodi laulab ja kaasa plaksutab.
See ei jäta mingit kahtlust kelle huvides meie valitsus töötab ja tegutseb!
Ehtsad kollaborantlikud jätised kui mitte lausa mjuagendid.




kes ei tea veel et, 09.09.2010 20:22
Jüri Böhm oli tegeliku nimega VITALI JEGOROV



Vaata sama kasutaja kommentaare (2)

kas, 09.09.2010 22:27
prantsusmaal on riigikeel prantsuse keel ,inglismaal inglise keel .rootsis rootsi keel ,norras norra keel ,saksas saksakeel ,venemaal vene keel ja miks eestis aetakse peale kakskeelsust ,lõpetage see jama enne kui hilja

EndelKuus said...

kas, 09.09.2010 22:27
prantsusmaal on riigikeel prantsuse keel ,inglismaal inglise keel .rootsis rootsi keel ,norras norra keel ,saksas saksakeel ,venemaal vene keel ja miks eestis aetakse peale kakskeelsust ,lõpetage see jama enne kui hilja
..
see dialoog on meil siin just nagu pimeda ja kurdi vahel. Kus kurat olete te näinud et keegi nõuaks vene keelt riigikeeleks ?
Sinu loetelus aga on igas riigis kindlalt defineeritud nation minorities keelte staatused ja õigused, meil Eesti aga seda vene keelt just nagu pole olemaski ja venelasi nagu national minority just nagu ei eksisteerigi.
Te olete nagu mingid turakad, ausõna, räägid teile ühest asjast, teie aga viite kõik elegantselt teisele teemale. saage ükskord aru - keegi ei soovi asendada eesti nagu riigikeelt siin Eestis mõne teise keelega.
Mina aga saan asjast niiviisi aru, et te mõistate, millest meie räägime, vaid siiski mängite lollikesi, sest et misiganes vene keele staatuse fikseerimine on teie jaoks nagu kaotus Siis valmistuge selleks, sest et vene keele staatus saab nagu nii ükskord fikseeritud, ja selleks saab olema minu arvestuse kohaselt national minority keele staatus



Vaata sama kasutaja kommentaare (6)

NN KODANIKUÜHISKOND - UUSRASSISMI UUS NIMI!, 10.09.2010 12:21
KES ON VIITSINUD LUGEDA EUROLIIDU PÕHISEADUSE OLULISEMAID TEESE, SIIS KÕIGE OLULISEMAKS SEAL ON KAPITALI JA TÖÖJÕU VABA NING TAKISTUSTETA LIIKUMISE NÕUE JA NN VÄHEMUSTE ÕIGUSTE TAGAMINE, KUID VÄHEMUSTE ALLA EI KUULU OHUSTATUD VÄIKESEARVULISED PÕLISRAHVAD, VAID HOMOD, INVALIIDID, MUSTLASED JNE. EUROTOTALITARISM SAMASTAB RAHVUSLUSE NATSISMIGA. VANA SEISUKOHT, ET AINULT SURNUD INDIAANLANE (ABORIGEEN) ON HEA INDIAANLANE (ABORIGEEN) KUULUB KA TÄNASTE NN EUROOPALIKE BAASÄÄRTUSTE HULKA, LISAKS KÕIK MÜÜGIKS PÕHIMÕTETELE. REVERSIIVNE RASSISM ON EESTI OMAVALITSEJATE POOLT TUHATKORDA KINDLAMALT OMAKS VÕETUD IDEOLOOGIA KUI 3.REICHI NATSLIK IDEOLOOGIA HJALMAR MÄE OMAVALITSUSE AEGADEL. SIIS OLI OMAVALITSEJATE VASTUPANUTAHE JA MORAAL MÄRKSA KÕRGEM, KUI SEDA KOHTAME EURO-EESTI OMAVALITSEJATE PUHUL!